Analyse leesgedrag & literaire competentie
Persoonlijk lees ik vooral ter ontspanning, maar ik vind het ook wel fijn dat een boek een uitdaging is om te lezen. Als lezer heb ik niveau vier volgens de competentieniveaus van Theo Witte , maar boeken van niveau 5 zou ik ook kunnen appreciëren. Als ik dan naar de boeken kijk die ik onlangs gelezen heb, kan ik wel zeggen dat ik vaak boeken lees van een lager niveau. Dit komt vooral doordat ik vaak boeken lees die voorhanden zijn, en niet boeken die ik echt zelf uitkies.
Momenteel ben ik het boek ‘De jongen in de gestreepte pyjama’ van John Boyne aan het lezen. Dit boek is van een iets lager niveau dan mijn eigen leesniveau, maar daarmee bedoel ik niet dat het geen leuk boek is, integendeel. Ik ben het boek aan het lezen omdat dat toevallig thuis lag. Dit boek is volgens de website van Theo Witte een boek van niveau 3.
Deze zomer heb ik ‘Paper Towns’ van John Green gelezen. Dit boek staat niet in de lijst van Theo Witte. Ik zou het boek bij niveau 3 van de literaire competentieniveaus plaatsen. Het hoofdpersonage is dan wel een adolescent maar het boek zelf behandelt thema’s zoals psychologische problemen, een probleemsituatie thuis, de dood van een onbekende verwerken …. Ook de structuur van het verhaal verloopt niet puur chronologisch.
Voor ‘Paper Towns’ las ik ‘Fallen’ en ‘Kwelling’ van Lauren Kate. In het begin is het boek nogal vaag, het begint eeuwen geleden en springt dan in het volgende hoofdstuk naar het heden. Het thema is een onmogelijke liefde waarbij de jongen eeuwig dezelfde leeftijd heeft en het meisje steeds sterft als ze eventjes een koppel zijn. Ze reïncarneert elke keer weer en herinnert zich elke keer niets meer van hun leven samen. Met uitzondering van het inleidend hoofdstuk verloopt het verhaal vrij lineair en zijn bijna alle personages adolescent. Het is dus een vrij eenvoudig boek en past bij de beschrijving van niveau 2. Daarvoor las ik 'Drift' van Becca Fitzpatrick. Het boek is qua thema vergelijkbaar met 'Fallen' en is niet moeilijk te lezen. Dit boek past zeker wel binnen niveau 2.
Ik vind lezen belangrijk omdat je zo meer voeling krijgt met de taal. Het spreekt voor zich dat als je een taal vaker in zijn juiste vorm ziet, dat je die ook sneller zelf zo gaat gebruiken en dat je taalgebruik er ook veel rijker van wordt. Zelf ondervind ik ook dat als ik meer lees, mijn woordenschat veel uitgebreider wordt.
Daarnaast is jeugdliteratuur belangrijk om leerlingen de wereld eens vanuit een ander perspectief te laten bekijken. Zo kunnen ze thema’s zoals homoseksualiteit, leven met een beperking, hoe het voelt om een dierbare te verliezen ... een beetje zelf beleven zonder het echt door te maken. Later kan het hen helpen om zich makkelijker te kunnen verplaatsen in anderen hun situatie.
Als ik mijn eigen leesgedrag analyseer dan schrik ik wel van het feit dat ik best weinig tijd heb om te lezen. Ik merk dat ik sinds het middelbaar minder lees, grotendeels door tijdsgebrek. Na het middelbaar heb ik enigszins mijn passie voor lezen teruggevonden en ben ik terug meer beginnen lezen, maar ik zou het niet erg vinden om nog meer te lezen. Ik moet er alleen de tijd nog voor vinden. Ik lees meestal wat ik thuis vind of wat ik koop, maar ik ga zelden naar de bib. Dit komt vooral omdat ik mijn weg nog niet gevonden heb naar de bib in Antwerpen. Daar moet ik in de toekomst nog werk van maken. Nu ik ook een cultuurcheque heb voor Antwerpse bibliotheken zou dit me nog extra moeten aansporen om daar ook eens te gaan rondneuzen. Mijn literatuurkeuze is momenteel nog grotendeels te wijten aan gemakzucht. Ik plan lezen meestal niet op voorhand in en als ik dan zin heb om te lezen ga ik thuis op zoek naar een boek. Ik probeer tegenwoordig wel actiever bezig te zijn met lezen en echt mijn weg te zoeken naar de literatuur die ik zelf leuk vind.