Boekpromotie
Introductie & motivatie
Ergens in oktober vroeg ik mijn liefje of hij nog een goed boek had liggen. Mijn vriend leest heel graag, maar heeft vooral ook een grote collectie boeken. Toen ik hem die vraag stelde sprong hij op en ging een boek uit zijn kast halen. Enthousiast kwam hij ermee naar mij en zei: “Dit boek heb je nog niet gelezen he, dit MOET je echt lezen, dat is mijn favoriete boek”.
Ik was heel nieuwsgierig, maar ook een beetje terughoudend. Mijn vriend is heel erg bezig met politiek, studeert ook politiek, dus ik verwachtte al een verhaal met een politieke context.
Toen ik begon met lezen, was ik echter meteen verkocht. Het boek is zo leuk en zo luchtig geschreven ondanks de ietwat zwaardere thematiek. Je ervaart het daardoor op een heel gekke manier. In het begin denk je, oei dat is hier wel Hitler, daar kan ik me niet mee identificeren. Naarmate het boek vordert blijf je je tegen identificatie verzetten tot je op een moment denkt van: “Ha, dat is wel echt herkenbaar”. Later komt er gedachtengoed boven waarvan je denkt dat het niet OK is. Maar even later is er weer een situatie waar je je perfect kan in inleven. De schrijver speelt daar heel sterk mee. Dat maakt het soms griezelig. De situaties in het boek zijn vaak grappig en makkelijk te volgen, maar het blijft wel Hitler.
Auteur
Want met te veronderstellen dat het boek politiek getint zou zijn, zat ik er niet ver af. De schrijver van het boek heeft ook politiek gestudeerd. Daarna werd hij journalist en is later begonnen met boeken schrijven. Hij was 45 toen hij zijn debuutroman schreef. De schrijver in kwestie is Timur Vermes en zijn debuutroman heet ‘Er ist Wieder da’ ofwel, ‘Daar is hij weer’.
Samenvatting verhaal
‘Hij’ is Hitler. Het verhaal start met Hitler die in een benzine-doordrenkt kostuum wakker wordt in het gras ergens tussen een huizenblok. Het blijkt dat hij zich ergens in Berlijn bevindt en in onze wereld is terechtgekomen. Als hij wat later in zijn uitrusting door de straten van Berlijn loopt, denken mensen in Berlijn dat hij de zoveelste Hitlerimitator is. Hitler weet op dat moment nog niet wat de uitslag van de oorlog uiteindelijk is geworden. Na een tijdje merkt hij dat hij niet positief onthaald wordt en dat er enkele van zijn vroegere gebouwen verdwenen zijn. Dakloos gaat hij op zoek naar een onderkomen en komt hij terecht bij een krantenverkoper. Die vindt het hilarisch dat de man nooit uit zijn rol valt. Hij tipt dan een Duitse zender dat hij een geweldige stand-upcomedian heeft gevonden. Hij krijgt daar onderdak en begint stap voor stap de moderne tijd te ontdekken.
De hoofdvraag van het boek is: ‘Zou Hitler in onze tijd weer aan de macht kunnen geraken?’
Situering fragment
In het fragment dat ik koos, is Hitler al terechtgekomen bij de Duitse zender en is hij zich aan het opfrissen in zijn hotelkamer.
Vragen
- Als je zelf in een andere tijd zou wakker worden, in welke tijd zou je het liefst wakker worden?
- Hoe voel je je bij het idee dat Hitler in onze tijd zou terugkeren?
- Als er een ander personage uit de geschiedenis zou kunnen terugkeren, wie zou je laten terugkeren?
Verslagje
Ik denk dat mijn boek een gemiddeld succes kon genieten. Ik heb er geen concreet beeld van. Er was geen moment in de les waarop de medestudenten echt konden zeggen of ze het boek goed vonden of niet. Maar wat ik afleid uit mijn presentatie is dat het niet iedereens ding was maar dat de meesten wel geïnteresseerd waren. De reacties waren over het algemeen positief. Achteraf heeft er nog iemand gevraagd wat de titel van mijn boek weer was. Dat lijkt mij een goed teken. Ik denk dat ik interesse kon wekken omdat ik onder andere zelf zo enthousiast was over het boek. Ik vond het wel een leuke oefening. Het is altijd fijn om een boek dat je zelf leuk vindt voor te stellen aan een groep leeftijdsgenoten die ook graag lezen.
Boeken die me het meest bijbleven
- Rudolf Vrbra, Ik ontsnapte uit Auschwitz: Kenneth
Ik hou normaal niet zo van oorlogsboeken, maar dit boek sprak me wel aan. Zeker het fragment uit het boek nam me meteen mee in het verhaal. Dit boek zou ik wel willen lezen.
- De piepkleine puike postbode, Janet & Allan Ailberg: Kim
Het boek van kim was leuk verteld, je merkte dat ze fijne herinneringen had aan het boek. Het is niet iets dat ik zelf nu nog voor mijn plezier zou lezen maar ik zou het eventueel wel aan mijn kleine nichtjes voorlezen.
- Othje, Annie M.G. Schmidt: Donna.
Het boek dat ze presenteerde bracht me meteen terug naar mijn kindertijd. Het was heel fijn om er een fragment uit te lezen. Ik heb het boek zelf nog niet gelezen. Het feit dat het een boek is van Annie M.G. Schmidt is, maakt dat ik het nu zelfs nog zou lezen.
- Gij nu, Griet op de Beeck: Laura
Of ik het boek effectief zou lezen, daar ben ik nog niet uit. Het leek mij wel een interessant boek. Zelf vind ik het ook fijn om te filosoferen en metaforen te bedenken voor gebeurtenissen in het leven, maar of ik een boek wil lezen in die stijl weet ik nog niet. Ik denk dat ik het deze zomer misschien wel eens ga lezen.
- Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht, Mark Haddon: Seppe.
Seppe’s boek sprak me aan. Het leek mij een hartverwarmend verhaal. Als leerkracht kom je hoogstwaarschijnlijk nog in aanraking met leerlingen met autisme, dus op dat vlak is het ook geen slecht idee om het boek te lezen om je beter te kunnen inleven.
- Het liegen begint nu, Swati Avashti: Kaoutar.
Het fragment uit Kaoutars boek klonk heel aangrijpend. Ik zou het zeker willen lezen, al denk ik wel dat de thematiek heel zwaar gaat zijn. Het is een thema waar ik zelf niet heel erg vertrouwd mee ben maar waar ik zeker wel meer over wil lezen.