Stripanalyse
Je kiest één album van een stripreeks uit de keuzelijst hieronder. - Je vermeldt alle gegevens volgens APA (scenarist, tekenaar, reekstitel, titel van het album, uitgaveplaats, uitgeverij, jaar).
Tardi, J. (2007). Isabelle Avondrood. Isabelle en het monster. Brussel: Casterman.
Je kopieert (of scant; let op de beeldkwaliteit) één pagina uit deze strip en voegt hem bij je taak. - Je bespreekt deze pagina kritisch:
4 Analyseer de beeldcompositie van de pagina grondig. Welke effecten sorteert die?
Het eerste prentje is een extreme long shot van het Natuurhistorisch Museum. Omdat het zo’n extreme long shot is kan je de omgeving goed bekijken. Je ziet dat het er verlaten is en dat het nacht is. Het effect ervan is dat je een soort onheilspellend gevoel krijgt. Het volgende plaatje is een long shot van de binnenkant van het Museum. Je ziet allemaal skeletten die er tentoongesteld staan. In dit shot krijg je een inkijk in het museum. Het is er stil en verlaten. Deze twee prenten nemen 2/3 van de pagina in. Je voelt aan dat dit een belangrijke plaats is voor het verhaal. Het volgende prentje toont een ei uit het museum in een medium long shot. Het staat ergens tegen de kant. De skeletkop van de dino die je er nog voor ziet, zorgt hier ook weer voor een iets griezeligere sfeer. De volgende twee prenten tonen ook hetzelfde ei, maar telkens van iets dichterbij. Het benoemen van de shots is moeilijk op deze pagina, aangezien er geen echte personages in te zien zijn om mee te vergelijken. (Waar zitten de knieën van een ei/ wanneer is het een close-up bij een ei?) Op het eerstvolgende plaatje zie je het ei van iets dichterbij. Nu kan je lezen wat er op de beschrijving staat. Je komt te weten dat het een Pterodactylus-ei is dat enorm oud is. In het laatste prentje bekijk je het ei van nog dichterbij. Je kan zien dat er scheuren zitten in de eierschaal en dat het ei geluid maakt. Deze ‘close-up’ voorspelt niet veel goeds.
5 Analyseer de closure op deze pagina. Welk effect sorteert die?
Van het eerste plaatje naar het laatste toe wordt er heel sterk ingezoomd. Namelijk van een beeld van het hele museum naar een soort close-up van een ei uit het museum. Dat zorgt ervoor dat je een beeld krijgt van de plaats waar iets zich afspeelt, maar dat je meteen daarna te zien krijgt dat er binnenin dat museum iets te gebeuren staat. Het zorgt voor een soort spanning en nieuwsgierigheid. Je weet dat er een ei staat in dat museum dat op uitbarsten staat, en dat dat ei van een soort dinosaurus is. De spanning hangt er omdat dit een ongewone gebeurtenis is. Het lokt nieuwsgierigheid uit omdat je niet weet hoe het jong er gaat uitzien. Je weet ook niet wat er volgt nadat het ei is uitgekomen of wat ervoor gezorgd heeft dat het ei uitkomt.
7 Beschrijf hoe het belangrijkste personage in beeld wordt gebracht.
Op deze eerste pagina is er op het eerste zicht nog geen belangrijkste personage te onderscheiden. Toch voorspelt het al één en ander over een mogelijk belangrijk element in het verhaal. De dinosaurus in het ei lijkt belangrijk te worden in het verhaal. Dit omdat er eerst gefocust wordt op de plaats waar het ei staat, en daarna steeds meer ingezoomd wordt op het ei.
8 Omschrijf de sfeer, look of tekenstijl van deze strip. Welke extra betekenis voegt die toe?
De tekenstijl is heel gedetailleerd met veel donkere schaduwen. De gebouwen zijn zeer realistisch, de personages vrij realistisch. De sfeer is donker, bijna griezelig. Dat zorgt voor meer spanning, voor een mysterieuze sfeer.