Toneelverslag A
CLOSER
1 Voortekens
-Hoe wordt de voorstelling aangekondigd?
De aankondiging van deze voorstelling verliep vooral via de media. In het programma ‘Van Gils & gasten’ kondigde Mathijs Schepers het toneelstuk aan. Ook op Deredactie.be staat een korte omschrijving met een filmpje van de voorstelling erbij. Op de facebookpagina van SkaGeN verschenen ook vele berichtjes over het toneelstuk.
- Ken je het theatergezelschap? Welke reputatie geniet is? Wie is de regisseur?
Persoonlijk ken ik het theatergezelschap nog niet. Ik ben nog niet zo vaak naar het theater gegaan en ken vooral de theatergezelschappen waarvan we met school ooit een voorstelling van bijgewoond hebben. Het theatergezelschap lijkt wel een behoorlijke reputatie te genieten aangezien dit theaterstuk zoveel media-aandacht krijgt. Ook onder de toneelspelers in dit stuk zitten enkele grote namen, waardoor je zou verwachten dat het theatergezelschap bekend is. De regisseur van dit stuk is Mathijs F Schepers.
- Mikt de opvoering op een specifieke doelgroep?
De opvoering mikt vooral op mensen die vertrouwd zijn met multimedia. Je kan immers heel het stuk volgen op je smartphone. Een theaterstuk volgen op je eigen smartphone kon hiervoor nog nergens in de hele wereld. Hierdoor volg je het theaterstuk echt van dichtbij.
- Wat is de titel van het stuk? Wat betekent die? Wat zegt die over de thematiek?
De titel sluit mooi aan bij die gedachte. De titel van dit stuk is ‘Closer’ en het is gebaseerd op de gelijknamige film. Hij geeft nog niet veel weg over de thematiek. Om zeker te weten wat het thema is van deze voorstelling zou je verdere info moeten opzoeken over het toneelstuk of uiteraard de voorstelling moeten bijwonen.
- Welk soort drama is het?
Dit stuk is een tragikomedie. Dit merk je aan de afwisseling tussen komedie in de vorm van grapjes en ludiek taalgebruik en tragedie in de vorm miserie en bedrog.
2 Thematiek
- Waar gaat het stuk over? Moet je die thematiek zelf achterhalen of wordt de boodschap expliciet verwoord?
Het stuk gaat hoofdzakelijk over overspel. Gedurende het theaterstuk zien we hoe twee koppels elkaar leren kennen. De man van het ene koppel en de vrouw van het andere koppel leren elkaar iets later kennen en na tijdje beginnen ze een affaire. Na een jaar biechten ze het op aan hun geliefden en gaan uit elkaar. Hun geliefden hebben na een tijdje ook een affaire. Het wordt een hele ingewikkelde liefdessituatie. We kunnen stellen dat het hoofdthema overspel is. Die thematiek ligt er vingerdik op. Het is dus geen abstract theaterstuk waarbij je zelf moet uitzoeken waar het nu over gaat.
- Welk hoofdconflict wordt er uitgewerkt? Tussen wie speelt het conflict zich af?
Het hoofdconflict is zoals hierboven vermeld overspel. In dit verhaal is het niet zo dat één persoon zijn wederhelft bedriegt, maar iedereen in dit stuk bedriegt iedereen. Elke speler heeft in dit stuk toch minstens een affaire gehad met elke tegenspeler van het andere geslacht. De essentie van het overspel tussen de personages komt neer op Anna (Enna) die Larry (Larrie) bedriegt met Dan (Dennie). Dennie bedriegt op zijn beurt Alice (Alles) met Enna. Daarna hebben Alles en Larrie een affaire, die komt hoofdzakelijk tot stand om wraak te nemen op Dennie en Enna.
3 Beschrijf kort je waardering.
Het eerste woord dat in mij opkwam na de voorstelling was: speciaal. Wat het zo speciaal maakt is onder andere het taaltje dat gesproken wordt tijdens de voorstelling. Het lijkt wel een mengeling van Antwerps, West-Vlaams, Duits, Engels en een beetje Frans. In het begin moet je volgen met de ondertitels maar even later raak je vertrouwd met het systeem van de taal en heb je die ondertitels nauwelijks nog nodig. Soms deed de woordkeuze het publiek in lachen uitbarsten. De voorstelling mee volgen vanop het schermpje van je smartphone maakte van het stuk ook geen alledaagse ervaring, al stond dat jammer genoeg nog niet 100% op punt. Globaal gezien was het een heel goed theaterstuk. Ik vond het heerlijk om deze theaterspelers aan het werk te zien, al waren er scenes die bij mij het woord speciaal opriepen in een minder positieve zin van het woord. Zo waren naar mijn mening sommige naaktscenes of seksscenes net iets te uitgebreid in verhouding met de andere scenes.