Verwerkingsopdracht bij een jeugdboek 2

Seqouia - Kirstin Vanlierde

Opdracht:
 
A. TITEL Je bedenkt vier alternatieve titels voor het boek en licht die duidelijk toe (5 regels per titel). Vervolgens wissel je je resultaten uit met een medestudent die dezelfde opdracht bij hetzelfde boek heeft gemaakt en evalueer je zijn of haar nieuwe titels in ca. 8 regels.

Korte inhoud

Maarian woont in Eden. Een maatschappij die sinds de Grote Oorlog onder de grond gevestigd is. De enige inwoners die nog een glimp zonlicht zouden kunnen opvangen zijn de wetenschappers. Zij moeten onderzoeken hoe het gesteld is met het aardoppervlak. Maarians vader was een wetenschapper, een omstreden wetenschapper. Hij concludeerde uit zijn onderzoeken dat er leven mogelijk was op het aardoppervlak, in tegenstelling tot wat de overheid beweert. Maarians vader stierf een verdachte dood, maar Maarian blijft niet bij de pakken zitten. Ze besluitt om zelf te gaan kijken of de Buitenwereld leefbaar is.

Titel 1: Het Buitenland                                  

In Eden zijn de inwoners zich ervan bewust dat er meer bestaat dan de grotten waar ze in wonen. Ze kennen de verhalen van vroeger, van hoe de wereld eruit zag voor de Grote Oorlog. Ze weten dat die oorlog een grote impact heeft gehad op het ecosysteem van de aarde. Voor zover de meeste inwoners weten is het aardoppervlak onbewoonbaar. Enkele wetenschappers spraken dat tegen. Maarian is de eerste inwoner die effectief naar het Buitenland gaat.

Titel 2: Een wereld van verschil

Maarian gaat van de onderwereld Eden naar de Buitenwereld. Ze komt uit een ondergrondse samenleving. Alles is er hoogtechnologisch. Koppels van hetzelfde geslacht zijn er de norm. Als Maarian in de Buitenwereld toekomt moet ze bekomen van een cultuurshock. De Buitenwereld is in alle opzichten tegengesteld aan Eden.

Titel 3: Onvoorstelbaar

Maarian had had niet het minste idee van wat haar te wachten stond in de Buitenwereld. De verschillen tussen de culturen kon ze zich niet voorstellen. Ook de achterblijvers, haar vrienden, hebben geen idee van wat Maarian meemaakt in het Buitenland. Ze weten nauwelijks of ze nog in leven is. De inwoners van het Buitenland weten niet hoe het eraan toegaat in Eden. Ze zijn als de dood voor nog meer Edenlingen die naar het Buitenland zouden komen.

Titel 4: Indringer

Maarian wordt gezien als een indringer in het Buitenland. Ze komt uit een samenleving die de Buitenlanders amper kennen of die tot voor de komst van Maarian voor hen enkel bestond in legendes. Er zijn niet veel Buitenlanders blij met Maarians komst. Ze zou een voorbode zijn van niet veel goeds. Volgens de legende zouden er na Maarian alleen maar meer indringers uit Eden volgen.

Evaluatie van de titels van Seppe Jacob

De eerste titel ‘tussen hemel en hel’ vind ik een passende titel. Er zijn inderdaad verwijzingen naar de hemel en de hel te vinden in het boek. Als je het boek met deze titel leest, zet het meteen alle gebeurtenissen in een ander licht. Je gaat meer letten op de verwijzingen en de dubbele betekenissen. De tweede titel ‘Maarian: een Bildungsroman’ vind ik een titel die weinig tot de verbeelding spreekt. Maarian is de naam van het hoofdpersonage. Het is geen titel die je als jongere uitnodigt het boek te lezen. De derde titel ‘De Geheimen van het Dode Land’ daarentegen is wel intrigerend. Die roept meteen veel vragen op: Wat voor geheimen zijn het? Wat zou het Dode Land zijn? Wie gaat die geheimen ontrafelen?... Vanuit het standpunt van de Edelingen is dit een goed gekozen titel. De titel ‘de Openbaring’ is inhoudelijk gezien een goede titel, het past bij het boek. De titel is kort, roept nog steeds een paar vragen op, maar past net iets minder goed bij het boek dan titel 3 naar mijn gevoel.

Leerling
Als leerling is dit een fijne opdracht. Je kan deze opdracht uitvoeren ook al is het een hele tijd geleden dat je het boek gelezen hebt. Je denkt terug aan het gevoel dat je kreeg bij het boek en aan de belangrijkste delen uit het boek. Je kan de opdracht maken zonder dat je het boek weer hoeft te lenen uit de bib. Je kan je creativiteit gebruiken om leuke titels te bedenken. Het fijne is ook dat je bij deze opdracht je resultaten kan vergelijken met een medeleerling.

Leerkracht
Als leerkracht vind ik dit een opdracht waarin er niet zo diep ingegaan wordt op de inhoud van het boek. Om een titel te bedenken hoef je het boek niet al te grondig gelezen te hebben. Om de titels te verklaren moet je de grote lijnen van het lijnen van het verhaal kennen. De verwerking zit hoofdzakelijk in de verklaring van de titels, daaraan kan je als leerkracht zien hoe goed een leerling het verhaal begrijpt of gelezen heeft. Als je leerlingen het boek net gelezen hebben en alles nog verser in het geheugen zit, zou ik kiezen voor een opdracht waarbij er meer inhoudelijke kennis nodig is.